Osnove digitalnog kompozitinga i specijalnih efekata na filmu

 

PREDAVAČI:

DAN 1

Zvonimir Mikšić profesionalno se bavi filmom od 1993. Autor je više dugometražnih te namjenskih filmova. Osim autorskih ostvarenja za klijente diljem svijeta realizirao je mnoge specijalne efekte, 3d animacije te interaktive proizvode.

http://www.smash-film.com
https://vimeo.com/15755299
http://www.imdb.com/name/nm1098714/?ref_=fn_nm_nm_1

 

DAN 2

Luka Hrgović rođen je 1986. u Zagrebu.
2011. magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za animirani film i nove medije. Bavi se filmom, animacijom i kraćim video formama.

http://www.youtube.com/watch?v=xbBXNPdvdso

 

PLAN RADIONICE:

DAN 1

- Što je digitalni kompoziting? Za što se sve koristi tehnika chroma keya? Kombiniranje snimljenog materijala s digitalnim efektima.

-Vrste i postavljanje chroma key pozadine (platno, papirnate pozadine, posebne boje, postavljanje u studiju i na lokaciji).

- Osvjetljavanje subjekta i pozadine (vrste i postaljvanje umjetne rasvjete u studiju te prirodna rasvjeta na lokaciji). 

- Snimanje subjekata ispred chroma key pozadine (optimalni tehnički zahtjevi za kameru, snimanje statičkih i pokretnih kadrova). 

- Kompoziting (slaganje) snimljenih elemenata u softwareu za postprodukciju (camera tracking/matching, chroma/luma keying, rotoscoping, maske, color/grain matching, kombiniranje s drugim digitalnim efektima)

 

DAN 2

teoretski dio

- Kratka povijest specijalnih efekata na primjerima iz holiwoodskih filmova
- Primjeri praktičnih i digitalnih efekata u visokobudžetnoj filmskoj produkciji te kako ih izvesti u amaterskoj produkciji (naglasak na najčešće korištene efekte poput krvi, rana, eksplozija, vatre, dima...)
- Usporedba digitalno izvedenih efekata i praktično izvedenih efekata (npr, usporedba digitalno i praktično izvedene krvi)

praktični dio (praktično izvođenje jednog sfx kadra od početka do kraja)


- Snimanje glumca na chroma keyu (nećemo ulaziti u detalje jer je to obrađeno na radionici dan prije)
- Snimanje minijature aviona na chroma keyu (kako postaviti, osvjetliti i snimati minijature)
- Kompoziting snimljenih elemenata: tracking pokreta kamere, chroma keying, kako raditi kompoziting elemenata poput vatre, dima i kako postići što realističniji finalni kadar

 

 

 

FOTKE

Snimanja i radionice

POKROVITELJI

  • zaklada civilno društvo

    Blank je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

    zagreb zagreb.hr havc HAVC  ministarstvo kulture Ministarstvo kulture  pošta posta